Frequently Asked Question
Falska förflyttningslarm beror oftast på att larmenheten fått felaktig (eller ingen) position från GPS-satelliterna. Det räcker med att en enda position, av de 144 positioner som larmenheten får per dygn, är fel för att förflyttningslarmet skall utlösas. Kontrollera därför gärna att positionen som larmenheten rapporterar när det sätts PÅ är korrekt eftersom det är genom att jämföra mot denna position som larmet avgör om förflyttning skett.
Om du får förflyttningslarm så ta alltid en referens-position för att se om positionen går tillbaka till rätt position vid nästa positions-hämtning. Larmet hämtar en ny position från GPS-satelliterna ca var 10:e minut, så vänta 10 - 12 minuter mellan att du hämtar en ny position.
Det finns många anledningar till felaktiga positioner från GPS-satelliterna. Det kan ske t.ex. vid oväder, atmosfäriska störningar, militär närvaro i området eller om förutsättningarna för kontakt mellan larmenheten och GPS-satelliterna inte är optimala. Det sist nämnda påverkas av många olika faktorer. Larmenhetens placering bör t.ex. vara sådan att den inte störs av annan elektronik/kablar och inte heller skärmas av metall. Området där båten ligger kan även ha dålig mottagning av signalerna från GPS-satelliterna (s.k. satellit-skugga). Om du har återkommande problem med falsklarm så rekommenderar vi att du ser över larmets placering.
Under vinterhalvåret är falsklarmen vanligare bl.a. beroende på att många förvarar sin båt inomhus och/eller under plåttak så att GPS-mottagningen blir sämre.
Om du ofta får falsklarm, och larmenhetens placering är sådan att den borde ha bra kontakt med GPS-satelliterna, så kontakta oss på vårt Support Center.